Welke vechtsporten zijn gezond?

Welke vechtsporten zijn gezond feature image 01

Samenvatting Artikel

Ben jij benieuwd wat de gezondste vechtsporten zijn? Misschien denk je dat vechtsporten niet gezond zijn, omdat je bij een aantal vechtsporten meer kans op blessures hebt. Vechtsport is echter zeer gezond. Er zijn diverse soorten vechtsporten die elk weer andere voordelen te bieden hebben voor jouw lichamelijke gezondheid. Wij zochten uit welke vechtsporten het gezondst zijn en vertellen je meer over deze verschillende vechtsporten. Lees snel verder en ontdek meer!

Tai Chi

Tai Chi is een zeer gezonde vechtsport. Tai Chi staat ook wel voor Tai Chi Chuan, ofwel Taijiquan. Deze Chinese gevechtskunst wordt al duizenden jaren beoefend en staat in Europa ook wel bekend als schaduwboksen. Je vecht immers niet tegen een echte tegenstander. De Tai Chi oefeningen worden met langzame en vloeiende bewegingen uitgevoerd. Dit is anders bij andere krijgskunsten. Tai Chi staat verder bekend als een bewegende meditatie. Het zorgt er namelijk ook voor dat je meer innerlijke kracht krijgt.
Tai Chi is goed voor zowel lichaam als geest en kan op alle leeftijden worden uitgevoerd. Zelfs ouderen hebben hier baat bij, omdat ze door het doen van deze oefeningen minder snel vallen. De oefeningen zijn soepel en langzaam en zorgen ervoor dat je je mobiliteit verbetert en sterker wordt.

Aikido

Aikido wordt door de beoefenaars ervan doorgaans niet als vechtsport gezien, omdat er niet aangevallen wordt. De technieken die er worden uitgevoerd zijn juist bedoeld om jezelf te verdedigen als je aangevallen wordt. Naast het oefenen van verdedigingstechnieken tegen aanvallers, oefen je bij Aikido ook hoe je om moet gaan met traditionele oefenwapens van de samoerai. Denken aan de stok, het mes en het houten zwaard. De ademhalingsoefeningen die bij deze sport horen, zorgen ervoor dat je bloedsomloop gestimuleerd wordt. Hierdoor krijgen de spieren van je lichaam meer zuurstof en energie. Aikido is dan ook zeker gezond. Aikido biedt vele mensen de mogelijkheid om agressie te controleren en energie los te laten.

Boksen

Boksen is een vechtsport die door twee tegenstanders wordt beoefend die het tegen elkaar opnemen. Het is een sport waar snelheid, kracht, reactievermogen, uithoudingsvermogen en ook veel geduld voor nodig is. Het doel is je tegenstander in een 1 op 1 gevecht te verslaan. Om te zorgen voor een eerlijk en veilig gevecht, zijn er diverse regels bij het boksen. Deze regels hebben te maken met persoonlijke bescherming en gewichtsklassen. Boksen is zeer gezond en een perfect voorbeeld van HIIT training. Er wordt in korte tijd zeer intensief gesport, waarbij verschillende oefeningen afgewisseld worden met actieve rustperiodes. Tijdens boksen kun je dan ook flink wat calorieën verbranden. 

Taekwondo

Taekwondo is een Olympische zelfverdedigingssport, wat ook wel ‘de manier van de voet en vuist’ betekent. ‘Tae’ staat hierbij voor voet of schop, ‘kwon’ voor vuist of stoot en ‘do’ de manier of methode. Deze vechtsport is zeer veelzijdig en tevens gezond. Taekwondo kan de spiermassa in je lichaam verbeteren. Ook kun je met deze vechtsport meer dan 500 calorieën per uur verbranden.

Welke sport ga jij proberen?

Meer artikelen over Tai Chi