Wat is Tai Chi?

Wat is Tai Chi feature image 01

Samenvatting Artikel

Ben jij benieuwd wat Tai Chi precies is? Misschien heb je er pas over gehoord van een kennis, vriend(in) of collega of werd er op tv over gesproken. Tai Chi is een afkorting voor Tai Chi Chuan (Taijiquan). Het is een Chinese gevechtskunst die wel duizenden jaren oud is. In Europa wordt het ook wel schaduwboksen genoemd, omdat de bewegingen bij Tai Chi eruit zien alsof je met een onzichtbare tegenstander in gevecht bent. De oefeningen worden bij Tai Chi vrij langzaam en vloeiend uitgevoerd, wat anders is bij andere krijgskunsten. Het staat dan ook bekend als een bewegende meditatie. Door Tai Chi te beoefenen, wordt je sterker en bevorder je je innerlijke kracht en flexibiliteit. Hoe dit precies werkt? In dit artikel vertellen wij je hoe je Tai Chi uitoefent en wat de voordelen hiervan zijn voor jouw lichaam. Lees snel verder en kom alles te weten over Tai Chi. 

Hoe oefen je Tai Chi uit?

Bij Tai Chi voer je zowel aanvallende als verdedigende bewegingen uit op een langzame en vloeiende manier. Hierbij is de doelstelling het verslaan van je tegenstander door middel van precisie en souplesse. Wat bij Tai Chi anders is in vergelijking met judo, boksen en andere vechtsporten, is dat je niet tegen een echte tegenstander vecht. Je doet namelijk een gevecht na. Vandaar dat Tai Chi ook schaduwboksen genoemd wordt. Tai Chi kent een aantal standaard vormen. Deze kunnen worden uitgevoerd in speciale choreografieën die 1,5 uur kunnen duren.

Bij Tai Chi is het de bedoeling dat je je aan een bepaalde volgorde van bewegingen houdt. Ook dat is verschillend ten opzichte van andere gevechtssporten. Er wordt veel nadruk gelegd op een diepe en langzame buikademhaling. Hierdoor voel je zowel je lichaam als de omgeving beter aan. Er zijn zelfs Tai Chi oefeningen voor thuis, zodat je dit zelf kunt beoefenen.

Is Tai Chi gezond?

Tai Chi is voor zowel lichaam als geest gezond. Er zijn zelfs mensen op hoge leeftijd uitoefenen en diverse gezondheidsvoordelen ervaren. De langzame oefeningen die met souplesse worden uitgevoerd, hebben veel voordelen voor je gewrichten, botten en banden. Je kunt je lichaam er sterker mee maken en je mobiliteit verbeteren. Je activeert er je dieperliggende spieren mee. Hierdoor verminder je klachten aan de wervelkolom en kun je deze ook voorkomen.

Tai Chi is dan ook een zeer gezonde sport voor je lichaam. Tevens moet je je goed kunnen concentreren tijdens het beoefenen van Tai Chi. Zo is het belangrijk dat zowel je onder- als bovenlichaam goed coördineert. Tai Chi wordt daardoor eveneens gezien als een ideale training voor je concentratie. De oefeningen die je bij Tai Chi uitvoert zijn in een zekere zin bijna een meditatie. En van meditaties is ook bekend dat ze positieve gezondheidsvoordelen hebben. Het kalmeert namelijk de geest en zorgt ook voor een lagere bloeddruk. Als je veel last hebt van stress, dan kan Tai Chi je dus helpen om dit te verminderen. Ook staat Tai Chi erom bekend de slaap te bevorderen. Deze gevechtskunst is dan ook in meerdere opzichten gezond.

Benieuwd op Tai Chi wat voor jou is? Lees snel verder over voor wie Tai Chi geschikt is.

Meer artikelen over Tai Chi