Welke stijlen Tai Chi zijn er?

Welke stijlen Tai Chi zijn er feature image 01

Samenvatting Artikel

Dit zijn de verschillende Tai Chi stijlen

Tai Chi is ook wel een afkorting voor Tai Chi Chuan of Taijiquan. Deze Chinese gevechtskunst is duizenden jaren oud en staat ook bekend als schaduwboksen. De bewegingen van Tai Chi lijken erop alsof je met een onzichtbare vijand in gevecht bent. Het bijzondere van Tai Chi is dat je oefeningen doet die op een langzame manier worden uitgevoerd. Tai Chi bestaat in diverse soorten. De kans is groot dat je dan ook niet zo goed weet welke soorten Tai Chi er zoal zijn. Gelukkig zit je hier goed, want wij vertellen je wat de voordelen van Tai Chi zijn en  welke stijlen van Tai Chi er zoal zijn.

De voordelen van Tai Chi

Allereerst meer over de voordelen van Tai Chi: Tai Chi is ontzettend positief voor zowel lichaam als geest. Met de soepele en langzame oefeningen kun je zowel je mobiliteit verbeteren als je lichaam versterken. Tai Chi voer je vooral in staande positie uit, waarbij je je core-spieren traint. Je kunt met Tai Chi vooral de dieperliggende spieren activeren. En dat is zeer handig, want hiermee kan je klachten rondom je wervelkolom verminderen en zelfs voorkomen. Tai Chi is ideaal als je meer in evenwicht wilt komen of aan het revalideren bent. Je dient je voor de oefeningen goed te concentreren. Ook leer je je boven- en onderlichaam goed te coördineren en je concentratie niet te verliezen. 

De verschillende stijlen

Tai Chi ontstond ongeveer rond de 16e eeuw op basis van andere vechtkunsten. Rond de 19e eeuw kreeg Tai Chi zijn huidige naam. Iedere leraar van deze bewegingskunst maakt zijn eigen ontwikkeling door en legt zijn eigen accenten. Ook werd de stijl met andere invloeden gemengd, waardoor er door de eeuwen heen talloze varianten zijn ontstaan. Wij hebben de diverse Tai Chi stijlen voor je op een rij gezet. 

Chen

De Chen stijl is onder de Tai Chi stijlen de oudste stijl. Deze stijl is in Chenjiagou ontstaan. Dit is ook wel het Chen-dorp, dat in het hart van China ligt. Bij deze stijl ligt de basis in het afwisselen van trage en explosieve bewegingen, waarbij ook lage standen en spiraalvormige bewegingen met elkaar afgewisseld worden.

Yang

De Yang stijl werd door Yang Luchan en zijn familie en leerlingen ontwikkeld. Hierbij brachte Yang wijzigingen aan in wat hij leerde in het Chen-dorp en startte hij zijn eigen school in Beijing. Hij zorgde ervoor dat de Tai Chi stijl wat zachter en ronder werd. Deze stijl wordt het meeste in het Westen beoefent.

Wu

Wu was weer een student van Yang. Ook hij bedacht zijn eigen stijl, welke bekendstaat als de meest compacte stijl van alle stijlen binnen de Tai Chi. Er is ook nog een andere Wu stijl, namelijk de stijl die door Wi Yuxiang is ontwikkeld. Yuxiang leerde zowel bij Yang als Chen en leerde Tai Chi aan de Hao familie. Deze stijl staat dan ook bekend als de Wu-Hao stijl.

Sun

De jongste stijl binnen de Tai Chi is de Sun stijl. Sun Lutang was zeer gevorderd in de Chinese krijgskunsten Bagua en Xingyi, Op latere leeftijd leerde hij van iemand van de Hao familie Tai Chi. Sun Tai Chi staat ook wel bekend als de zachtste Tai Chi stijl. Deze stijl wordt het meest aangeraden aan mensen die te maken hebben met gewrichtsklachten, omdat deze de meeste positieve effecten te bieden heeft en de oefeningen goed te doen zijn. 

Benieuwd of Tai Chi wat voor jou is? Lees dan verder over voor wie Tai Chi geschikt is.

Meer artikelen over Tai Chi