Tai Chi oefeningen voor thuis

Voor wie is Tai Chi geschikt feature image orange 01

Samenvatting Artikel

Ben jij nieuwsgierig naar Tai Chi en zou je dit gewoon bij jou thuis wel eens willen proberen? Tai Chi is een krijgskunst die veel wordt beoefend vanwege de vele gezonde en spirituele eigenschappen die hieraan verbonden zijn. De oefeningen zijn langzaam en worden met aandacht uitgevoerd. Door een uurtje thuis Tai Chi te beoefenen, verbrand je net zoveel calorieën als met een uur skiën. En dat is niet het enige voordeel van deze krijgskunst. Tai Chi zorgt er namelijk ook voor dat je je beter kunt concentreren, flexibeler wordt en je kracht toeneemt. Wij zochten uit welke Tai Chi oefeningen je eenvoudig thuis kunt beoefenen en hebben ze in dit artikel voor je op een rij gezet.

De zwiepbeweging

Een van de standaard bewegingen van Tai Chi is de zwiepbeweging. Dit is een eenvoudige beweging, waarbij je armen en bovenkant van je romp meegaan in de draaibeweging. Wil je deze beweging goed uitoefenen, dan zet je je hand in de snavelhand-positie. Hierbij raken vier vingers lichtelijk je duim aan. De palm van je hand richt je naar beneden. Voor je armen zijn er diverse houdingen in Tai Chi, maar je houdt ze hierbij op schouderhoogte en slaat ze als vleugels uit.

Witte kraanvogel slaat vleugels uit

De beweging ‘witte kraanvogel slaat vleugels uit’ is een bekende Tai Chi beweging. Beoefen je deze beweging, dan steun je met je hele gewicht op een been. Zorg er wel voor dat beide benen op de grond blijven. Je beweegt heen en weer voor het vinden van je evenwicht. Je armen bewegen zich hierbij tegenovergesteld aan elkaar. Een arm beweeg je snel heen en weer op diverse hoogtes, de ander beweeg je langzaam en bewust. De verdeling van je gewicht en de positie van je arm veranderen gedurende deze oefening steeds. Als je al je gewicht op een been hebt staan, kun je met je andere been nog schoppen. 

Gieten

Het ‘gieten’ is een Tai Chi oefeningen die je ook gewoon in de rij van de kassa kunt oefenen. Hierbij houd je twee benen aan de grond en plaats je ze parallel aan elkaar op schouderbreedte. Je giet als het ware als je gewicht in je ene been en houd dit vast. Heb je een aantal keren in- en uitgeademd, dan giet je vervolgens je gewicht naar je andere been. Ook dit houd je weer vast. Je doet deze oefening enkele minuten zodat je meer bewust wordt van je evenwicht en je weer een heldere geest krijgt. 

Slang kruipt naar beneden

Ook de oefening ‘slang kruipt naar beneden’ is perfect voor thuis. Deze beweging wordt per Tai Chi stijl anders uitgevoerd, maar de basis is in principe hetzelfde. Bij deze oefening beweeg je zo elegant mogelijk vanuit een staande positie naar een diepe (hamstring) uitvalspas. Je controleert je evenwicht met je armen als je de uitvalspas doet. Je beweegt op diverse hoogtes en in verschillende tempo’s. Controleer of je stevig blijft staan.

Welke Tai Chi oefening ga jij thuis proberen?

Meer artikelen over Tai Chi