Bevorder je tai chi met supplementen

Bevorder je tai chi met supplementen feature image 02

Samenvatting Artikel

Tai chi is een eeuwenoude Chinese krijgskunst die tegenwoordig vooral beoefend wordt als een vorm van meditatie en lichaamsbeweging. Het is een zachte, langzame en vloeiende bewegingsvorm die gericht is op het vinden van balans en harmonie tussen je lichaam en geest. Hoewel tai chi voor veel mensen een geweldige manier is om te ontspannen en te werken aan hun algehele welzijn. 

Is het soms lastig om de oefeningen goed uit te voeren, is het erg zwaar voor je spieren en is het lastig de juiste houding aan te nemen. Gelukkig helpen supplementen je hierbij. In dit artikel zullen wordt er besproken welke supplementen je kunt gebruiken om je tai chi-beoefening te verbeteren en meer uit je training te halen.

Omega-3 vetzuren

Als tai chi beoefenaar is het van groot belang om je lichaam goed te verzorgen en voedingsstoffen binnen te krijgen die je helpen bij je trainingen. Eén van deze voedingsstoffen zijn omega-3 vetzuren. Omega-3 vetzuren zijn essentiële voedingsstoffen die te vinden zijn in vis, noten en zaden, en  worden ingenomen als supplement.

Voor tai chi beoefenaars zijn omega-3 vetzuren nuttig omdat ze ontstekingsremmende eigenschappen hebben en helpen bij het verminderen van ontstekingen en spierpijn na intensieve trainingen. Omega-3 vetzuren verbeteren de cardiovasculaire gezondheid door het verlagen van het cholesterolgehalte en de bloeddruk. Dit is vooral belangrijk voor tai chi beoefenaars, omdat zij tijdens hun oefeningen een zekere mate van fysieke inspanning verrichten die een belasting op het hart en de bloedvaten kan uitoefenen.

Omega-3 vetzuren helpen ook bij het verbeteren van de cognitieve functie en het verminderen van vermoeidheid. Dit is handig tijdens lange trainingssessies en oefeningen, waarbij tai chi beoefenaars alert en scherp moeten blijven om de bewegingen op de juiste manier uit te voeren. 

Eiwitten

Eiwitpoeder is een belangrijk onderdeel van de voeding en draagt bij aan het verbeteren van je tai chi prestaties. Er zijn diverse soorten eiwitpoeder verkrijgbaar, waaronder wei-eiwit, caseïne-eiwit en soja-eiwit. Wei-eiwit wordt snel opgenomen door het lichaam en is daarom populair direct na een training. Caseïne-eiwit daarentegen wordt langzaam verteerd en is daarom geschikt om voor het slapen gaan te nemen. Soja-eiwit is een goede optie voor mensen die geen zuivel willen of kunnen consumeren. Het toevoegen van eiwitpoeder aan smoothies, shakes of ontbijtjes, zoals overnight oats, is een handige manier om je eiwitinname te verhogen.

Eiwitpoeder draagt bij  aan het opbouwen en behouden van spiermassa, het verbeteren van het spierherstel na een training en het verminderen van spierafbraak. Dit is vooral belangrijk voor tai chi beoefenaars, omdat zij regelmatig intensieve trainingssessies hebben en hun lichaam goed moeten herstellen om optimaal te presteren. Eiwitpoeder is ook handig als aanvulling op de eiwitten die je uit je voeding haalt, vooral als je een druk schema hebt en het moeilijk vindt om voldoende eiwitten binnen te krijgen. 

Vitamine D

Vitamine D is een belangrijke voedingsstof die ons lichaam nodig heeft voor verschillende functies, waaronder de opname van calcium en de ondersteuning van een gezond immuunsysteem. Een van de belangrijkste bronnen van vitamine D is blootstelling aan de zon, maar het wordt ook verkregen uit bepaalde voedingsmiddelen en supplementen.

Voor Tai Chi beoefenaars is vitamine D vooral belangrijk omdat het helpt bij het verbeteren van de spierfunctie en het verminderen van het risico op spierzwakte en vallen, vooral bij oudere beoefenaars. Tai Chi is een vorm van lichaamsbeweging die vaak wordt beoefend door ouderen en mensen met beperkte mobiliteit, dus het behouden van sterke spieren en een goede balans is essentieel. Bovendien speelt vitamine D een rol bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam, wat helpt bij het verminderen van pijn en stijfheid bij mensen met aandoeningen zoals reumatoïde artritis, die Tai Chi beoefenaars soms kunnen ervaren.

Groene thee extract

Groene thee extract is een supplement dat wordt gemaakt van de bladeren van de groene theeplant. Het staat bekend om zijn vele gezondheidsvoordelen en heeft een positief effect hebben op de gezondheid van tai chi beoefenaars.

Groene thee extract bevat krachtige antioxidanten, bekend als catechinen. Deze antioxidanten helpen het lichaam beschermen tegen vrije radicalen, die schade kunnen veroorzaken aan cellen en weefsels. Als tai chi beoefenaar ben je regelmatig fysiek actief, en daarbij produceert je lichaam meer vrije radicalen. Door groene thee extract te gebruiken, kun je helpen deze schade te verminderen en je lichaam beter te beschermen.

Bovendien helpt groene thee extract bij het verbeteren van de bloedstroom en de bloeddruk, wat weer belangrijk is voor de gezondheid van het hart en de bloedvaten. Tai chi beoefenaars doen vaak langzame en gecontroleerde bewegingen, wat helpt bij het verbeteren van de bloedsomloop en het verlagen van de bloeddruk. Het gebruik van groene thee extract versterkt dit effect en draagt zo bij aan een betere gezondheid.

Groene thee extract helpt ook bij het verhogen van de stofwisseling, waardoor je meer calorieën verbrandt en meer energie hebt om tai chi te beoefenen. Vaak zit groene thee extract ook verwerkt in andere supplementen zoals fatburners. Dit is vooral handig als je probeert af te vallen of je lichaamsvetpercentage wilt verlagen.

Supplementen zijn dus een waardevolle aanvulling op een gezonde levensstijl en het beoefenen van tai chi. Het gebruik van supplementen zoals vitamine D, omega-3 vetzuren, groene thee-extract en eiwitpoeder dragen bij aan het behalen van optimale gezondheidsvoordelen en prestaties tijdens tai chi beoefening. Het is wel belangrijk om te onthouden dat supplementen geen vervanging zijn voor een gezond en uitgebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging.

Meer artikelen over Tai Chi