Voor wie is Tai Chi geschikt?

Voor wie is Tai Chi geschikt feature image black 01

Samenvatting Artikel

Wat is Tai Chi en voor wie  is deze gevechtskunst geschikt?

Overweeg je Tai Chi te beoefenen, maar twijfel je of deze gevechtskunst wel geschikt voor jou is? Misschien heb je gehoord over Tai Chi van bekenden, erover gelezen of er iets over op tv gezien. In dit artikel vertellen we je wat Tai Chi precies is, voor wie deze gevechtskunst geschikt is en welke voordelen het beoefenen van Tai Chi met zich meebrengt. Lees snel verder voor meer informatie.

Wat is Tai Chi?

Tai Chi is een bekende krijgskunst waar verschillende aanvallen en verdedigingen langzaam en op een vloeiende wijze worden uitgevoerd. Hierbij dien je je tegenstander te verslaan met souplesse en precisie. Echter vecht je hierbij niet met een echte tegenstander. Hierdoor staat Tai Chi ook wel als schaduwboksen bekend. Tai Chi is niet alleen sport en fysieke ontwikkeling, maar ook geestelijke ontwikkeling of concentratietraining. Hierdoor staat Tai Chi tevens bekend als een bewegende meditatie. Het is een vorm van krijgskunst waarbij de bewegingen in een bepaalde volgorde plaatsvinden. Dit in tegenstelling tot bij andere gevechtssporten. Bij Tai Chi staan balans, ontspanning, lichaamsbewustzijn en concentratie centraal. In plaats van op spierkracht wordt er gefocust op energie en aandacht, wat ook terug te zien valt aan de soepele en langzame bewegingen. Door Tai Chi te beoefenen krijg je een vredige geest en meer lichamelijke kracht.

Voor wie is Tai Chi geschikt

Tai Chi kan door iedereen worden beoefend. De oefeningen zijn niet zwaar of uitputtend. Het enige wat je hiervoor nodig hebt, is je concentratie. Misschien kun je bepaalde oefeningen lichamelijk niet doen. Dit hoeft geen probleem te doen, omdat de oefeningen bij deze gevechtskunst kunnen worden aangepast aan wat jouw lichaam wel kan. Tai Chi wordt door zowel jongeren als volwassenen beoefent en is zeker voor ouderen aan te raden om in beweging te blijven. De oefeningen kunnen staand, liggend of zittend worden uitgevoerd. Ook kun je ervoor kiezen deze in een groep uit te voeren of alleen, afhankelijk van jouw voorkeuren.

Welke voordelen heeft Tai Chi te bieden?

Tai Chi heeft diverse voordelen te bieden aan lichaam en geest. Tai Chi zorgt ervoor dat je minder last hebt van stress, angst en depressie. Het verbetert je humeur, je krijgt meer energie en komt meer in balans. Ook zal je merken dat je een betere nachtrust krijgt en je immuunsysteem sterker wordt. Daarbij verlaagt Tai Chi de bloeddruk. Voor ouderen is er nog een extra pluspuntje, want Tai Chi kan helpen te voorkomen dat ouderen vallen. Ouderen die Tai Chi beoefenen, vallen volgens onderzoek minder vaak dan ouderen die andere soort oefeningen doen. De reden hiervoor is dat Tai Chi de benen sterker maakt en de oefeningen gericht zijn op het behouden van het evenwicht en balans. Deze oefeningen moeten met aandacht worden uitgevoerd, waardoor ouderen zich ook in het dagelijks leven meer bewust zullen zijn van hun lichaam en beter in balans blijven.

Maak jij ook de keuze voor Tai Chi?

Meer artikelen over Tai Chi